Recomanacions per tenir un hort sa i combatre les plagues

Com ens ho fem per tenir un hort sa i com combatem les plagues?

Una de les principals preocupacions dels pagesos és mirar de mantenir a ratlla les plagues que ens poden arruïnar la collita. Aquí us deixem alguns enllaços que us ajudaran a saber què heu de fer en funció dels fongs o insectes que hàgiu trobat a les vostres plantes.

Recomanacions preventives per tenir un hort sa:

  • Regueu sempre que pugueu a primera hora del matí o avançada la tarda: la combinació d’humitat i calor de les hores centrals del dia és letal per a les plantes, ja que les podeu cremar i a més afavoreix la proliferació de fongs que les poden malmetre greument.
  • Regueu sempre intentant no mullar ni les fulles ni les tiges de les plantes, per la mateixa raó que s’ha exposat més amunt. El millor és regar arran de terra, intentant humitejar la planta el mínim possible. Per això no es recomana l’ús de reg per aspersió o de regadores.
  • Si heu d’efectuar una poda en algunes de les plantes de l’hort, com ara les tomaqueres, assegureu-vos que no ha de ploure fins al cap d’un parell de dies. Penseu que quan podeu esteu fent una ferida a la planta, i que aquesta ferida ha de cicatritzar. Si plou al cap de poques hores d’haver podat la planta, la ferida és una autopista d’entrada per als fongs. Mireu-vos la previsió meteorològica abans de fer qualsevol poda!

Principals plagues que trobarem a l’hort:

La millor manera de lluitar contra les plagues és prevenir-les mitjançant l’aplicació preventiva de purins naturals que enforteixin les plantes. I, en l’agricultura ecològica, l’estrella d’aquests preparats és el purí d’ortiga. En aquest vídeo s’explica com fer-ne pas a pas, tant per prevenir fong o plagues com el pugó, la mosca blanca o l’aranya roja, com per prevenir atacs de fongs. A partir del quart dia ja es pot utilitzar com a fungicida o repelent de plangues, mentre que a partir de les dues setmanes el purí també esdevé un bon fertilitzant, perquè ajuda a fixar el nitrògen del sòl.

En tomaqueres, albergínies, mongetes i curcubitàcies, també hi ha un mètode preventiu molt útil permès en agricultura ecològica: el sulfat de coure. Aquest producte permet prevenir l’atac del míldiu en les nostres plantes.

Si malgrat els nostres esforços ens trobem alguna plaga a l’hort, la nostra resposta dependrà del que ens trobem:

  • Pugó: la solució més fàcil, si no n’hi ha gaire, és eliminar-lo amb les mans. Poden recórrer les àrees afectades amb la mà i aixafar els pugons amb cura de no malmetre les fulles. En aquest document (cerqueu el mot pugó) se us explica com combatre el pugó. Una de les solucions possibles per exterminar-lo és el sabó potàssic. Trobareu una recepta per fer-ne a casa aquí.
  • Míldiu: el míldiu, que afecta molt especialment les tomaqueres, no es pot eliminar un cop ha infectat les plantes. Per tant, és molt important prevenir-lo. La millor manera de fer-ho, com s’explica en aquesta pàgina, és mitjançant el sulfat de coure, aplicat especialment després d’un episodi de pluja, que és quan la planta sol patir més els atacs dels fongs. Si les vostres plantes ja estan infectades, cal minimitzar els danys eliminant-ne totes les parts infectades. Aquest vídeo us ajudarà a saber com.

Fulles de tomaquera afectades pel míldiu.

  • Oïdi o cendrosa: com en el cas del míldiu, la millor manera de prevenir l’atac d’aquest fong és aplicant un preparat vegetal a les plantes, com ara un purí de cua de cavall. Aquí i aquí se us explica com fer-ne, tant amb fulla fresca com seca. A més, però, i a diferència del míldiu, que no es pot erradicar, l’oïdi es pot eliminar mitjançant l’aplicació de sofre, que és un gran remei per a la majoria de fongs (tret del míldiu). Aquí i aquí se us explica com aplicar sofre a les vostres plantes per eliminar-ne l’oïdi. Un altre remei infal·lible, si l’oïdi ha atacat les vostres carbassoneres, és aplicar-hi per sobre, al vespre, una mica d’aigua amb bicarbonat dissolt. L’endemà veureu com l’oïdi ha reculat. Nosaltres hem provat aquest remei l’estiu del 2017 i ha funcionat molt i molt bé -i és barat i, òbviament, ecològic, amb menys repercussions negatives que el sofre, també permès però més agressiu. Això sí, cal ruixar molt bé les fulles també per sota!
  • Aranya roja: en trobareu una descripció aquí (cerqueu els mots aranya roja). Com veureu, és molt difícil erradicar-la, però es pot combatre amb sabó potàssic i oli de neem, si ja ha colonitzat moltes plantes. Una altra manera més natural de fer-li la guitza és remullant el revers de les fulles amb un aspersor al vespre. A l’aranya roja no li agraden gens ni la humitat ni la fresca, de manera que si som persistents i creem un ambient humit al vespre al revers de les fulles, que és on viu, podem forçar-la a marxar de les nostres plantes.
  • Necrosi apical del tomàquet o cul cagat. Sol produir-se per manca de calci al sòl. Es pot corregir aplicant-hi llet en pols o altres aportacions de calci.

P1000914

  • Mosca blanca: en trobareu tant una descripció com algunes recomanacions per combatre-la aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s