Consells per prevenir plagues a l’hort

Aquesta pàgina fem un recull de les principals plagues i malalties que poden apareixer a les plantes de l’hort i com prevenir-les i remediar-les o mitigar els seus efectes.

Tractaments preventius

La millor manera d’evitar les plagues és prevenir-les amb purins naturals que enforteixin les plantes. En l’agricultura ecològica, l’estrella d’aquests preparats és el purí d’ortiga. En aquest vídeo s’explica com fer-ne pas a pas, per prevenir fongs o plagues com el pugó, la mosca blanca o l’aranya roja. Per fer aquest purí, deixarem l’ortiga en maceració durant uns dies: a partir del quart dia ja es pot utilitzar com a fungicida o repelent de plagues, després de dues setmanes de maceració el purí es pot fer servir com a fertilitzant, perquè ajuda a fixar el nitrògen del sòl.

Tractaments curatius

Pugó

Si no n’hi ha gaire, el podem eliminar amb les mans. Si s’ha estés, una de les solucions és tractar-lo amb sabó potàssic. Trobareu una recepta per fer-ne a casa aquí.

Míldiu

El míldiu, que afecta molt especialment les tomaqueres, no es pot eliminar un cop ha infectat les plantes. Per tant, és molt important prevenir-lo. La millor manera de fer-ho és mitjançant el sulfat de coure, aplicat especialment després d’un episodi de pluja, quan la planta sol patir més els atacs dels fongs. Si les vostres plantes ja estan infectades, cal minimitzar els danys eliminant-ne totes les parts infectades. Aquest vídeo us ajudarà a saber com.

Fulles de tomaquera afectades pel míldiu.

Oïdi o cendrosa

Com el míldiu, es millor prevenir-lo aplicant purins, com ara el purí de cua de cavall. Aquí i aquí se us explica com fer-ne, tant amb fulla fresca com seca. A diferència del míldiu, l’oïdi es pot eliminar amb sofre. Aquí i aquí s’explica com aplicar-lo. Un altre remei, és ruixar les fulles afectades amb aigua amb bicarbonat dissolt (el tractament s’ha de fer al vespre).

Aranya roja

Es difícil erradicar-la, però es pot combatre amb sabó potàssic i oli de neem, o bé remullant el revers de les fulles amb un aspersor al vespre, ja que a l’aranya roja no li agraden ni la humitat ni la fresca.

Necrosi apical del tomàquet

Sol produir-se per manca de calci al sòl. Es pot corregir aplicant-hi llet en pols o altres aportacions de calci.

P1000914

Mosca blanca

Aquí  trobareu una descripció de la plaga i algunes recomanacions per controlar-la.

Reg

  • Regueu sempre que pugueu a primera hora del matí o avançada la tarda: la combinació d’humitat i calor de les hores centrals del dia és letal per a les plantes, ja que les podeu cremar i a més afavoreix la proliferació de fongs que les poden malmetre greument.
  • Intenteu no mullar ni les fulles ni les tiges de les plantes. El millor és regar arran de terra, intentant humitejar la planta el mínim possible. Per això no es recomana l’ús de reg per aspersió o de regadores.

Podes

Si heu de podar les plantes, assegureu-vos que no ha de ploure fins al cap d’un parell de dies. Penseu que esteu fent una ferida a la planta, i que aquesta ferida ha de cicatritzar: si plou al cap de poques hores, la ferida és una autopista d’entrada per als fongs. Mireu-vos la previsió meteorològica abans de fer qualsevol poda!

Advertisement