Comissió tècnica i agrícola

 

En aquest apartat inclourem informacions i enllaços que ens permetin mantenir l’hort sa i el màxim de productiu possible.

Sistema de conreu

Com sabeu, el sistema de conreu escollit per l’associació són les parades en crestall. En aquest document trobareu què són i com s’han de treballar.

Com comencem a treballar l’hort? Passos més importants

A continuació presentem un resum dels passos que cal seguir per començar a treballar un hort amb el sistema de parades en crestall. Els trobareu il·lustrats aquí (pàgines 11-20):

 1. Llaurem fondo la terra.
 2. L’adobem amb fems de cavall o altres fems ecològics. Recordeu que els heu de barrejar amb la terra perquè puguin alimentar les arrels de les plantes.
 3. Anivellem l’hort: que quedi ben pla.
 4. Escampem 2 centímetres de compost vegetal per la superfície de l’hort.
 5. Posem tres totxos al mig, equidistants els uns dels altres.
 6. Instal·lem el reg exsudant a dreta i esquerra dels totxos.
 7. Sembrem amb molta densitat i, entre els totxos, hi plantem herbes aromàtiques i flors que afavoreixin la pol·linització.

Us recomanem molt que consulteu el document enllaçat més amunt, perquè podreu veure totes aquestes fases en imatges, així com alguns exemples de parades en crestall actives.

Com ens ho fem per tenir un hort sa i com combatem les plagues?

Una de les principals preocupacions dels pagesos és mirar de mantenir a ratlla les plagues que ens poden arruïnar la collita. Aquí us deixem alguns enllaços que us ajudaran a saber què heu de fer en funció dels fongs o insectes que hàgiu trobat a les vostres plantes.

Recomanacions preventives per tenir un hort sa:

 • Regueu sempre que pugueu a primera hora del matí o avançada la tarda: la combinació d’humitat i calor de les hores centrals del dia és letal per a les plantes, ja que les podeu cremar i a més afavoreix la proliferació de fongs que les poden malmetre greument.
 • Regueu sempre intentant no mullar ni les fulles ni les tiges de les plantes, per la mateixa raó que s’ha exposat més amunt. El millor és regar arran de terra, intentant humitejar la planta el mínim possible. Per això no es recomana l’ús de reg per aspersió o de regadores.
 • Si heu d’efectuar una poda en algunes de les plantes de l’hort, com ara les tomaqueres, assegureu-vos que no ha de ploure fins al cap d’un parell de dies. Penseu que quan podeu esteu fent una ferida a la planta, i que aquesta ferida ha de cicatritzar. Si plou al cap de poques hores d’haver podat la planta, la ferida és una autopista d’entrada per als fongs. Mireu-vos la previsió meteorològica abans de fer qualsevol poda!

Principals plagues que trobarem a l’hort:

La millor manera de lluitar contra les plagues és prevenir-les mitjançant l’aplicació preventiva de purins naturals que enforteixin les plantes. I, en l’agricultura ecològica, l’estrella d’aquests preparats és el purí d’ortiga. En aquest vídeo s’explica com fer-ne pas a pas, tant per prevenir fong o plagues com el pugó, la mosca blanca o l’aranya roja, com per prevenir atacs de fongs. A partir del quart dia ja es pot utilitzar com a fungicida o repelent de plangues, mentre que a partir de les dues setmanes el purí també esdevé un bon fertilitzant, perquè ajuda a fixar el nitrògen del sòl.

En tomaqueres, albergínies, mongetes i curcubitàcies, també hi ha un mètode preventiu molt útil permès en agricultura ecològica: el sulfat de coure. Aquest producte permet prevenir l’atac del míldiu en les nostres plantes.

Si malgrat els nostres esforços ens trobem alguna plaga a l’hort, la nostra resposta dependrà del que ens trobem:

 • Pugó: la solució més fàcil, si no n’hi ha gaire, és eliminar-lo amb les mans. Poden recórrer les àrees afectades amb la mà i aixafar els pugons amb cura de no malmetre les fulles. En aquest document (cerqueu el mot pugó) se us explica com combatre el pugó. Una de les solucions possibles per exterminar-lo és el sabó potàssic. Trobareu una recepta per fer-ne a casa aquí.
 • Míldiu: el míldiu, que afecta molt especialment les tomaqueres, no es pot eliminar un cop ha infectat les plantes. Per tant, és molt important prevenir-lo. La millor manera de fer-ho, com s’explica en aquesta pàgina, és mitjançant el sulfat de coure, aplicat especialment després d’un episodi de pluja, que és quan la planta sol patir més els atacs dels fongs. Si les vostres plantes ja estan infectades, cal minimitzar els danys eliminant-ne totes les parts infectades. Aquest vídeo us ajudarà a saber com.
 • Oïdi o cendrosa: com en el cas del míldiu, la millor manera de prevenir l’atac d’aquest fong és aplicant un preparat vegetal a les plantes, com ara un purí de cua de cavall. Aquí i aquí se us explica com fer-ne, tant amb fulla fresca com seca. A més, però, i a diferència del míldiu, que no es pot erradicar, l’oïdi es pot eliminar mitjançant l’aplicació de sofre, que és un gran remei per a la majoria de fongs (tret del míldiu). Aquí i aquí se us explica com aplicar sofre a les vostres plantes per eliminar-ne l’oïdi. Un altre remei infal·lible, si l’oïdi ha atacat les vostres carbassoneres, és aplicar-hi per sobre, al vespre, una mica d’aigua amb bicarbonat dissolt. L’endemà veureu com l’oïdi ha reculat.
 • Aranya roja: en trobareu una descripció aquí (cerqueu els mots aranya roja). Com veureu, és molt difícil erradicar-la, però es pot combatre amb sabó potàssic i oli de neem, si ja ha colonitzat moltes plantes. Una altra manera més natural de fer-li la guitza és remullant el revers de les fulles amb un aspersor al vespre. A l’aranya roja no li agraden gens ni la humitat ni la fresca, de manera que si som persistents i creem un ambient humit al vespre al revers de les fulles, que és on viu, podem forçar-la a marxar de les nostres plantes.
 • Mosca blanca: en trobareu tant una descripció com algunes recomanacions per combatre-la aquí.

Recomanacions per cultivar determinades plantes:

 • Tomaquera: si voleu uns bons tomàquets, és molt recomanable que espollanqueu les tomaqueres, és a dir, que podeu els pollancs que van naixent entre el tronc i les branques principals. Aquesta pàgina explica molt gràficament com fer-ho, i té un vídeo enllaçat per si us heu quedat amb algun dubte. També es poden podar totes les branques que hi ha per sota de les branques que tenen flor, per tal que la planta inverteixi el màxim d’energia en el fruit. Recordeu de fer aquestes podes un dia que no hagi de ploure, perquè si no estareu afavorint que els fongs ataquin les plantes per les ferides.
 • Carbassonera: els carbassons només creixen mentre la flor que tenen a la punta no s’ha assecat. Un pic s’asseca, doncs, ja els podeu collir, perquè des d’aquell moment l’únic que fan és endurir-se. D’altra banda, si veieu que els carbassons s’estan pansint i tornant grocs, és hora de collir-los, per molt petits que siguin: és probable que no en pugueu aprofitar la part pansida. Recordeu, també, que és normal que els primers carbassons siguin els més escarransits: a mesura que passin les setmanes, la planta n’anirà fent de més grossos.  En aquest vídeo, finalment, se us explica com els podeu podar i emparrar. Podant-los afavoriu que l’energia de la planta es concentri en el fruit, i emparrant-los aconseguireu que els carbassons no es facin malbé en contacte amb la terra. Aquesta última recomanació, però, està més pensada per a horts situats en climes més humits: a Barcelona és difícil que els carbassons es facin malbé per excés d’humitat.

Banc de llavors

Estem començant a treballar en un banc de llavors que ens permeti completar el cicle de la producció a l’hort mateix, i que ens permeti treballar amb varietats autòctones adaptades al clima concret de l’hort. Ja us n’anirem informant.

Compostatge

Ja hi ha una petita compostadora a l’hort, i estem començant a treballar per fer-ne una de més gran que ens abasteixi a tots. Aquí us deixem unes primeres informacions perquè sapigueu quin és el procés que cal seguir per fer compost orgànic. Ja us n’anirem informant.

Actes de les reunions de la comissió

 • Acta de la reunió del dia 24/05/2017.
 • Acta de la reunió del dia 18/06/2017.