Qui som

L’hort de la Font Trobada és un hort comunitari ecològic autogestionat, actualment amb un acord de concessió de l’espai amb l’Ajuntament, al qual ens comprometem a vetllar pel bon funcionament de l’hort i la comunitat, sota els principis dels estatuts i el reglament intern de la nostra associació. L’acord de concessió actual té validesa fins al desembre de 2023 i ara estem tramitant la seva renovació amb Patrimoni Ciutadà.

L’hort va ser impulsat per la Plataforma per a la recuperació de l’Hort de la Font Trobada, iniciada el 2014 per un grup de veïns i veïnes del Poble-Sec. Després d’un llarg procés de negociació amb l’Ajuntament, i un estudi de viabilitat encarregat pel districte, al 2016 vam rebre suport pel nostre projecte i es van iniciar les obres per acondicionar l’espai com a hort comunitari. L’hort va començar a funcionar a l’abril del 2017; portem per tant 7 temporades conreant en comunitat i compartint coneixements, experiències, planters, hortalises, flors, fulles i assemblees.

A l’hort tenim 101 parcel·les de 1,5×3 m gestionades per una o vàries famílies i 10 parcel·les de 3×3 m gestionades per entitats del barri. Som 111 socis i sòcies però en realitat acollim un col·lectiu de més de 300 persones de edats i orígens diversos.

La gestió comunitària es materialitza amb les assemblees periòdiques, on es prenen les decisions necessàries per l’organització dels espais comunitaris i la convivència del col·lectiu. Juntament amb l’assemblea, tenim diferents comissions, que generen iniciatives per complir amb las principals missions de l’associació: divulgar l’agricultura ecològica, fomentar la sobirania alimentària i crear un espai de concienciació i aprenentatge sobre la importància de la biodiversitat i la cura de la natura i l’entorn. Per aquesta última missió vam crear la comissió de biodiversitat, que ha organitzat varis tallers educatius. Actualment estem treballant per crear un refugi de biodiversitat, recuperar espècies vegetals i animals autòctones i frenar les invasores.

Totes les persones que col·laborem amb les diferents comissions ho fem de manera voluntària i rebem una remuneració inmaterial en forma de satisfacció i gratitud de la natura i el col·lectiu.

Amb l’afany de crear una comunitat cohesionada, vam decidir en assemblea que la participació a l’hort no tingués limitació temporal, com és el cas a altres horts de gestió pública.

L’espai compta amb una font d’aigua que prové de la muntanya i el reg es fa amb regadores. A l’hort no tenim electricitat i en assemblea van decidir mantenir l’espai lliure de fonts d’energia artificials.

L’hort està ubicat a un lloc amb edificis i talls de muntanya i per tant, té moltes ombres que li treuen hores de sol. A l’hivern més de la meitat de les parcel·les no tenen insolació. En canvi a l’estiu tenim sol en quantitat.

Actualment totes les parcel·les estan adjudicades i la llista d’espera està tancada (tenim 7 persones esperant). Quan la llista quedi buida i tinguem parcel·les disponibles (per renúncies dels actuals socis i sòcies), la tornarem a obrirem i ho anunciarem a aquest blog.

Sistema de conreu i consells

Aquesta pàgina conté instruccions per posar en marxa la teva parcel·la tenint com a referència el mètode de parades en crestall, consells pels diferents cultius i la prevenció de plagues.

Parades en crestall

A l’hort de la Font Trobada apliquem el sistema de conreu de parades en crestall de Gaspar Caballero, adaptat a la nostra situació específica, amb parcel·les més petites i individuals i sense reg, creant la parada o bancal amb compost orgànic, repartint l’espai de la parcel·la en 4 zones per les diferents famílies botàniques i fent la rotació de cultius dintre de cada parcel·la.

Passes a seguir per començar a treballar una parcel·la amb parades en crestall

  1. Llaurem la terra.
  2. L’adobem amb fems de cavall o altres fems ecològics, que barrejarem bé amb la terra perquè puguin alimentar les arrels de les plantes.
  3. Anivellem l’hort: que quedi ben pla.
  4. Escampem 2 centímetres de compost vegetal per la superfície de l’hort.
  5. Posem tres totxos al mig, equidistants els uns dels altres.
  6. Sembrem amb molta densitat i, entre els totxos, hi plantem herbes aromàtiques i flors que afavoreixin la pol·linització.

Consells per cultivar tomàquets i carbassons

En aquesta entrada trobareu consells per cultivar tomàquets i carbassons.

Plagues

Una de les principals tasques a l’hort va encaminada a prevenir les plagues. En aquesta entrada trobareu informació sobre les plagues més comunes i com prevenir-les o remediar-les.

Consells per recol·lectar llavors

En aquesta entrada us expliquem amb detalls i moltes fotos com recol·lectar les vostres pròpies llavors dels cultius i així poder fer el propi vostre planter per la temporada següent, afegint un pas més cap a la sobirania alimentària.